Er zijn verschillende soorten eczeem, waarvan de bekendste vormen contacteczeem, seborroïsch eczeem en atopisch (constitutioneel) eczeem zijn. Wat alle vormen van eczeem met elkaar gemeen hebben, is dat het om een ontstekingsreactie van de huid gaat. Hierbij wordt de huid rood en opgezet (eventueel met bultjes of blaasjes) en is meestal erg droog en schilferig (eventueel met kloofjes of korstjes). Er kan ook sprake zijn van vochtafscheiding (“natten”).
In de meeste gevallen is er bij atopisch eczeem sprake van erfelijkheid. Daarom wordt het ook wel constitutioneel eczeem genoemd.
‘Atopisch’ betekent dat er een aanleg is voor het ontwikkelen van allergieën. Bij een allergie reageert het immuunsysteem op stoffen die in wezen onschuldig voor ons zijn, zoals huisstofmijt, huisdieren en pollen of bepaalde voedingsmiddelen (zoals eieren). Deze stoffen komen bij ons binnen, doordat we ze inademen, via aanraking of doordat we ze via onze voeding binnenkrijgen. Doordat ons immuunsysteem hier vervolgens op reageert ontstaan de eczeemklachten (het kan zich ook uiten als hooikoorts of astma). Maar hoe kan het dat deze allergenen binnen konden komen?
Een andere factor die meespeelt bij atopisch eczeem is onze barrièrefunctie. Onze barrièrefunctie zorgt ervoor dat indringers, zoals bacteriën, virussen én allergenen niet bij ons binnen kunnen komen. In het geval van eczeem is deze barrièrefunctie helaas tekortgeschoten en heeft zijn werk niet goed gedaan. Indringers (in dit geval allergenen) zijn binnengekomen en hebben ons immuunsysteem getriggerd.
Deze barrière bevindt zich op alle plekken in ons lichaam waar we in contact staan met de buitenwereld. Dat onze huid in contact staat met de buitenwereld is duidelijk, maar dat is niet het enige. Denk ook aan de mond, de neus, de longen, de maag, de vagina en (heel belangrijk) de darmen.
De basis van een goed werkende barrièrefunctie ligt in de darmen. Hier wordt de kwaliteit van de barrières op alle andere plekken in het lichaam mede bepaald. Als het in de darmen niet goed zit, dan kan zich dat op verschillende plekken uiten, waaronder de huid.
Een extra factor die meespeelt bij mensen met atopisch eczeem is dat er, in de meeste gevallen, sprake is van een gen dat zijn werk niet goed doet. Het gaat om het filaggrine-gen. Dit gen zou ervoor moeten zorgen dat er filaggrine wordt geproduceerd, waardoor de huid mooi afgesloten wordt en goed in staat is vocht vast te houden. Bij een afwijkende werking van dit gen zie je dat de huid snel droog wordt. De huid staat letterlijk open en verliest het vocht. Een bijkomend nadeel van een openstaande huid is, dat indringers (zoals bacteriën, virussen, chemicaliën en dus ook allergenen) gemakkelijk binnen kunnen komen. De huidbarrière is hiermee dus aangetast.
De reguliere aanpak van atopisch eczeem bestaat uit:
Er is veel meer dat je zelf kunt doen om je eczeem onder controle te krijgen en te houden. Door je lichaam te geven wat het nodig heeft kun je je eczeem tot rust brengen. Met deze aanpak versterk je je lichaam, in plaats van het te onderdrukken of tegen te werken. Je pakt de oorzaak aan, je gaat beter in je vel zitten en je eczeemklachten worden minder of verdwijnen zelfs helemaal.
Hoe een integrale aanpak er in de praktijk precies uitziet, verschilt per situatie. Er bestaat geen 'one size fits all' oplossing, doordat bij ieder persoon verschillende factoren meespelen.
1. Barrièrefunctie van binnenuit herstellen en blijvend ondersteunen
Door de barrièrefunctie te herstellen zorg je ervoor dat allergenen niet meer binnen kunnen komen, waardoor het immuunsysteem er ook niet op hoeft te reageren. De vraag is altijd waardoor de barrièrefunctie verstoord is geraakt. We sporen de oorzaak op en pakken deze aan.
2. Immuunreactie in balans brengen
Als je atopisch eczeem hebt staat je immuunsysteem standaard in de hoogste versnelling, met z’n voet plankgas op het gaspedaal. Je zult moeten leren hoe je dat gaspedaal los kunt laten en hoe je het rempedaal activeert. Hierbij komen onder andere vitamine D en omega 3 vetzuren kijken. Door de activiteit van het immuunsysteem in balans te brengen zul je minder last hebben van uitbarstingen van eczeem.
3. Weerbaarheid vergroten
Er zijn allerlei factoren die als trigger kunnen werken en eraan bijdragen dat je ‘ineens’ onder de eczeem zit. Door bijvoorbeeld stress, spanningen, droge lucht of hitte kun je er last van krijgen. Allemaal zaken die bij het gewone leven horen en waardoor je niet iedere keer onder de eczeem hoeft te zitten. Door je weerbaarheid te vergroten hebben deze factoren minder uitwerking op jouw eczeem. En die weerbaarheid zit onder andere in je darmen. Zorg dus goed voor je darmen!
Schrijf je in
Schrijf je in voor het laatste nieuws, interessante artikelen en ontvang gratis producten, zoals het e-book 'Je eczeem de baas'. Dit e-book kun je direct na het inschrijven downloaden (check je email) en bevat 3 zeer waardevolle tips om direct mee aan de slag te gaan. Aanrader!
Alle rechten voorbehouden | lijvstyle
Foto's van Alexandra: Made by Pien